Jak wybrać aromatyczną herbatę na specjalną okazję?
Herbaty liściaste zachwycają mnogością smaków i aromatów. Taki produkt może pochodzić z różnych części świata i zawiera wiele cennych składników, które korzystnie wpłyną na Twoje samopoczucie. Ponadto dobra herbata to napój, który doskonale nawodnia i pobudza do działania. A jaką herbatę warto wybrać na specjalną okazję? Przedstawiamy 3 oryginalne propozycje dla Ciebie i Twojej rodziny.
Gunpowder – chińska herbata o wyrazistym smaku
Jeśli szukasz zielonej herbaty, która charakteryzuje się mocnym ziołowym smakiem, to koniecznie wypróbuj gunpowder. Ponieważ ta chińska zielona herbata ma piękny złocisty kolor i posiada wiele leczniczych właściwości. Nazwa gunpowder jest związana z wyglądem liści, które podczas procesu produkcji są ciasno zwijane w drobne kulki i kształtem przypominają proch strzelniczy. Po zaparzeniu herbaty wspomniane kulki pęcznieją pod wpływem wody i efektownie się rozwijają. Gunpowder zaparzysz w niecałe trzy minuty, a tak przygotowany napar będzie nie tylko świetnie smakował, ale i również spektakularnie się prezentował.
Oolong – jak smakuje niebieska herbata?
Herbata oolong wyróżnia się niesamowitym niebieskim kolorem, dlatego będzie świetnym wyborem na przyjęcie w rodzinnym gronie. Taka herbata ma delikatny smak, w którym z łatwością wyczujesz nuty kwiatowe, owocowe, orzechowe, jak i również słodowe. W herbacie oolong znajdziesz witaminy A, C, E, B1 i B2 oraz cenne minerały. Oolong zawiera także katechiny, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. W efekcie napar z liści tej herbaty można stosować w profilaktyce chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów.
Gen mai cha – japońska herbata z dodatkiem prażonego ryżu
Rytuał parzenia herbaty jest znany od wielu wieków i pozwala uzyskać napar o doskonałych właściwościach. Jeśli chcesz przygotować dla swoich gości oryginalną herbatę z dalekiej Japonii, to zamów gen mai cha. Jest to odmiana zielonej herbaty, do której przyrządzenia wykorzystuje się prażony brązowy ryż. Gen mai cha po zaparzeniu ma kolor złotawo-zielony, a jej smak jest lekko słodki z wyraźnie wyczuwalną kasztanową nutą. Niektóre ziarna ryżu pod wpływem procesu prażenia pękają, przez co wyglądem przypominają popularny popcorn.
Decydując się na jedną z powyższych herbat, możesz zrobić duże wrażenie na zaproszonych gościach, a jednocześnie przygotujesz zdrowy i przepyszny napój. Ponadto wspomniane herbaty możesz bezpiecznie pić, ponieważ mają liczne właściwości lecznicze i dobrze wpływają na ogólną kondycję organizmu.